Kolejny odcinek przepisów z małej książeczki Chwili dla Ciebie- 40 przepisów czytelniczek.
DELICJE
4 paczki herbatników ( użyłam jednej dużej paczki krakusków 220 g)
2 opakowania galaretki pomarańczowej
2 słoiczki dżemu pomarańczowego ( nie było, wzięłam 2 słoiki Łowicza brzoskwiniowego niskosłodzonego po 280 g każdy- była promocja:))
polewa czekoladowa ( u mnie dr Oetker deserowa)
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i herbatnikami.Do pół litra gorącej wody wsyp galaretki, wymieszaj. Do tężejących dodaj dżem, wymieszaj, wylej równo na herbatniki i przykryj drugą warstwą herbatników.Wylej polewę czekoladową. Schłódź w lodówce.
Po zastygnięciu nie trzeba już deseru trzymać w zimnie. Pokroiłam po krawędziach herbatników. Warto poczekać ( ja nie wytrzymałam...) aż herbatniki zmiękną - jakieś 2-3 godziny, bo wtedy lepiej się kroi.
Ciasto-deser jest przepyszne!!! Lekkie, owocowe. A przy tym szybkie i banalne. Można go dowolnie udekorować. Faktycznie smakuje jak delicje, tylko jest bardziej owocowe. Warianty smakowe w zależności od dostępnych dżemów i galaretek. Ja na pewno zrobię je jeszcze nie raz z dodatkiem drobno krojonych żywych owoców.
Zróbcie koniecznie!!!!! Smakuje młodym i starym :)
Ciasto wygląda obłędnie, na pewno wypróbuję, ale dopiero po Wielkanocy, bo od jutra wszczynam postanowienie wielkopostne ;) Dziękuję za udział w moim candy i zapraszam jeszcze dziś wieczorem na wyniki losowania :)
OdpowiedzUsuńNie no wygląda to szalenie apetycznie!!! Ja już ślinotoku dostaję hehehe:))
OdpowiedzUsuńaż normalnie spróbuję tego przepisu, tym bardziej że nie mam piekarnika... Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Walkiria
Zrób koniecznie!!! możesz dodać trochę "żywych" owoców takich jak w dżemie - drobno pokrojonych. A potem sproś znajomych i jazda! Albo nie zapraszaj, bo wszystko zjedzą...
OdpowiedzUsuńWitam.jakiej wielkosci ma byc blacha?
OdpowiedzUsuń