motor

motor
Walentynki są codziennie, tylko my obchodzimy je raz do roku...

czwartek, 16 stycznia 2014

Wariacje z mascarpone

Trochę o boskim serku z tytułu.

Mascarpone doszło do nas zza zamorskich krain parę lat temu, kiedy zaczęła się moda na deser mascarpone. Obecnie używa się go do bardzo wielu rzeczy słodkich i słonych. Ja kilka słów o masach do babeczek, mufinów i tortów.

Coś dobrego i bardzo prostego w kilka minut- to definicja mas i kremów, które robię ( nie wszystkich oczywiście). Na Moich Wypiekach i nie tylko poznałam kilka już przepisów skonstruowanych na podobnej zasadzie, czyli:

50% mascarpone+50% czegoś innego ( dżem, nutella, śmietana 36%)

I tak - w zeszłym roku uczyniłam minimufinki czekoladowe z kremem wiśniowym ( zgodnie z zasadą - mascarpone+dżem wiśniowy niskosłodzony) udekorowane wisienkami z likieru - oj znikły stanowczo za szybko... Tu foto:


Bardzo lubię przekładać torty kremami pt.mascarpone+ dżem niskosłodzony z dużą ilością owoców w środku+ dodatkowo te same owoce mrożone dla dodania owocowego smaku. Nie sposób takiego kremu przesłodzić i można przechować go w lodówce kilka dni. Wielokrotnie takie torty robiłam i równiez znikały bardzo szybko...Uważam, że krem z mascarpone jest lżejszy od maślanego, nie tak tłusty. Oczywiście zależy co kto lubi, bo kremu kawowego ze spirytusem nie przebije żadne mascarpone choćby się bardzo starało!
Połączenie serek+dżem bardzo smakuje dzieciom!

Poniżej wersje kremu : borówkowy i malinowy:


Delikatniejszą wersją jest ubicie śmietany 36% i mascarpone ( w stosunku 2:1), kiedy to powstaje nam delikatny krem i dodanie wtedy dżemu do smaku lub od razu owoców ( delikatnie łyżką!!!!), ale trzeba szybciej taki wyrób zjeść.

Absolutnie najlepszym czekoladowym kremem, który już wielokrotnie wykorzystywałam i opisywałam/linkowałam jest połączenie mascarpone i nutelli ( np. mały słoiczek 230 g+ 250 g mascarpone)- genialny do delikatnych biszkoptowych rolad, ale także właśnie do kruchych tart i babeczek ( takich jak zrobiłam na kolędowanie). Fajnie jest albo podkreślić smak czekolady przez dodanie orzechów ( laskowych lub włoskich) albo skontrastować z kwaśnymi owocami typu wiśnie, porzeczki, maliny, borówki amerykańskie i zwykłe. Kto próbował tego boskiego kremu, to mu ślina cieknie... Tu mufinki z tym kremem i jeżynami+ raz jeszcze ( obiecuję -ostatni) babeczki z kruchego ciasta:




Wypróbujcie koniecznie różne smaki kremów. Wymieszanie mikserem mascarpone z dodatkiem trwa kilka minut, babeczki kruche możemy już kupić gotowe, owoce lub orzechy zawsze się jakieś znajdą i możemy urządzić naprawdę pyszny deser w ulubionym smaku lub podwieczorek dla najbliższych.

Teraz w okresie sylwestrowych domówek polecam właśnie małe słodkie babeczki z kruchego ciasta na 2 kąski. Jestem przekonana,że zasmakują wszystkim!

Do ładnego nadziania/ dekoracji mufinek babeczek, czy czego tam używam specjalnej cebulki z końcówkami tupperware:


Teraz jest w troszkę innym , lepszym kształcie - zobaczcie sobie TU. Jakość wspaniała- kilkanaście lat nic jej się nie dzieje mimo częstego użytkowania i myje się w zmywarce!Naprawdę warta swojej ceny.

Mam też cały zestaw tylek ( końcówek do wyciskania) o różnych kształtach i rozmiarach stosowanych z jednorazowymi woreczkami, ale to dla zagorzałych bardziej:) Dzwonidź, jeźli kto hce po rady - jak było w 'Kubusiu Puchatku'.

Jeśli absolutnie nic w domu nie mamy i nie zamierzamy kupować, to wkładamy krem do woreczka plastikowego ( mocnego), odcinamy róg i wyciskamy masę. Też fajnie wyjdzie!

Koniec wykładu, bo teorii dużo, a praktyka jest banalna. Nie ma co gadać, tylko do kuchni i robić!