motor

motor
Walentynki są codziennie, tylko my obchodzimy je raz do roku...

środa, 16 maja 2012

Pirat Rabarbar

Ponieważ trwa sezon na rabarbar postanowiłyśmy z mamą wykorzystać ten z naszego ogrodu na placek rabarbarowy. Taki placek to obok kompotu rabarbarowego pijanego na koloniach jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Prosty przepis znalazłam oczywiście tutaj . Postanowiłam zrobić go w dużej blasze ( ok. 28x35), ale wzięłam za małą proporcję. Mniejszego placka po prostu u mnie nie opłaca się robić...
Okazało się,że jednak źle przemnożyłam i wyszedł trochę za niski. Było dużo gadania na ten temat, a prawda taka,że placka już nie ma. Powtórzę go na pewno, bo szybki( 15 min+ pieczenie) i jednogarnkowy, nie mdły i leciutko biszkoptowy. A chrupiąca skorupka na wierzchu to jest to! Bardzo polecam!!!!

Proporcje na dużą blachę:

800 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
6 jajek
3/4 szklanki cukru
30 dkg mąki
1/2 kostki masła
cukier trzcinowy do posypania ( ok. 1 szklanki)

Całe jajka ubić z cukrem na jasna puszystą masę. Delikatnie wmieszać przesiana mąkę i wylać na blache wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu wysypać rabarbar.Tarką do plasterków sera zetrzeć masło na wiórki i pokryć nimi rabarbar. Posypać cukrem trzcinowym.
Piec 60 min w 180 stopniach.

A książki o piracie Rabarbarze polecam jako kultowe tytuły dzieciństwa. Oczywiście przed/po/ w trakcie konsumpcji placka...