Ponieważ trwa sezon na rabarbar postanowiłyśmy z mamą wykorzystać ten z naszego ogrodu na placek rabarbarowy. Taki placek to obok kompotu rabarbarowego pijanego na koloniach jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Prosty przepis znalazłam oczywiście tutaj . Postanowiłam zrobić go w dużej blasze ( ok. 28x35), ale wzięłam za małą proporcję. Mniejszego placka po prostu u mnie nie opłaca się robić...
Okazało się,że jednak źle przemnożyłam i wyszedł trochę za niski. Było dużo gadania na ten temat, a prawda taka,że placka już nie ma. Powtórzę go na pewno, bo szybki( 15 min+ pieczenie) i jednogarnkowy, nie mdły i leciutko biszkoptowy. A chrupiąca skorupka na wierzchu to jest to! Bardzo polecam!!!!
Proporcje na dużą blachę:
800 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
6 jajek
3/4 szklanki cukru
30 dkg mąki
1/2 kostki masła
cukier trzcinowy do posypania ( ok. 1 szklanki)
Całe jajka ubić z cukrem na jasna puszystą masę. Delikatnie wmieszać przesiana mąkę i wylać na blache wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu wysypać rabarbar.Tarką do plasterków sera zetrzeć masło na wiórki i pokryć nimi rabarbar. Posypać cukrem trzcinowym.
Piec 60 min w 180 stopniach.
A książki o piracie Rabarbarze polecam jako kultowe tytuły dzieciństwa. Oczywiście przed/po/ w trakcie konsumpcji placka...
Przepis na placek bardzo łatwy. Jak tylko dorwę rabarbar to na pewno go wykorzystam! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa się włąśnie zabieram za pieczenie drugiego, bo pierwszy zszedł stanowczo za szybko :)
OdpowiedzUsuńw tamtym roku po raz pierwszy piekłam szarlotke jabłkowo-rabarbarową, i rabarbar już przed domem mam, więc czas zaczac sezon typowo owocowych ciast na czele własnie z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Entomko, jeśli możesz i będziesz miec chwilkę, prześlij mi proszę przepis na tę magiczna szarlotkę!
Usuńmoże jeszcze dzis wieczorem :) jak mały zasnie :)
UsuńDziekuje,że zapisałaś się na moje Candy!!!Jest mi bardzo miło:)Skorzystam z przepisu na ciasto rabarbarowe:)Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńTakiej zabawy nie mogłam przegapić! Aciasto proste, szybkie i pyszne- zrób koniecznie!Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń