Po udanej serii mufinek z borówkami amerykańskimi, którymi zajadałam się namiętnie ( przepis w poprzednich postach), powstały też i takie udekorowane pyszniutkimi dorodnymi, pachnącymi słodyczą jeżynami, które musiałam jakoś wykorzystać, kremem czekoladowym i złotym maczkiem.
Teraz o jeżyny oczywiście trudniej, ale polecam za to niezawodny i najszybszy z możliwych krem czekoladowy, który tu występuje ( przepis z mojewypieki.com, wielokrotnie przeze mnie robiony )- do wykorzystania wszechstronnego: na ciasto, do tortu, do mufinek, jako deser - na jednej łyżce jeszcze nikt nie skończył:
Zażerałam się jeżynami az furczało, bo po pierwsze pyszne i zdrowe, a po drugie nawet plamy mi nie straszne, bo vanish wypierze.
Jeśli macie okazję jeszcze je gdzieś dostać połączcie koniecznie z tym kremem. Niebo w gębie!
KREM CZEKOLADOWY:
1 opakowanie serka mascarpone - 250 g
1 małe opakowanie nutelli ( mała szklaneczka z białą nakładką)
wymieszać delikatnie i krótko mikserem ( żeby serek się nie zwarzył). Gotowe!
uwielbiam mascarpone ale w połaczeniu z nutella nie próbowałam, skoro takie dobre, warto wypróbować...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Też spróbuję takiego kremu, jeszcze o takim nie słyszałam i nie jadłam. Zdjęcie "jesiennie" super,a to z jeżyną w zębach super podwójnie, A i jeszcze piękne , śnieżnobiałe ząbki!!!!Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJak mówi klasyk: ' Dobre są każde zęby, które prowadzą do gęby' :)))))
UsuńZapisałam i muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńO kremie pisałam w zeszłym roku przy okazji Dnia Dziecka - użyłam go wtedy również do babeczek (czekoladowych). W oryginale czyli na mojewypieki.com występuje jako składnik delikatnej rolady biszkoptowej - również w tej wersji polecam.Mniam:P
OdpowiedzUsuńJa przepraszam, że tak mało wzruszyły mnie jeżyny, ale zębami się po prostu zachwycam... też bym takie chciała! Podpisana: Córka technika dentystycznego.
OdpowiedzUsuńCórko technika! Fascynuję się twoim zachwytem. Generalnie nie jestem jakoś swoimi zębami zachwycona, ale zdrowe i prawie wszystkie ( bez jednego drania!). Kolor biały wyszedł pewnie dlatego,że przez kontrast z jeżynką ( ale była pyszna...). Najbardziej jestem dumna ze swojej diastemy, bo dzięki niej moge wydać odgłos, którego nikt nie umie- fukanie z mruczeniem no i zęby wyglądają jak sztachetki w płotku, co bardzo lubię :) Pozdrawiam ciepło!
Usuń